divendres, 30 de desembre del 2011

Tancament del bloc

Aquesta és la meva última publicació en aquest bloc.
La veritat és que mai m’hauria imaginat que un bloc pugés donar tant de sí.
Apart d’haver experimentat el que era un bloc, també he pogut gaudir i descobrir molts altres programes que fins feia poc no els tenia present, com per exemple: el Glogster  per fer murals digitals, el Googel Docs que és una excel·lent eina per col·laborar i compartir un document amb els companys, el Prezi  que és una aplicació de presentació online... i moltes altres més.

Durant aquets tres últims mesos he anat publicant tot el que hem anat treballant a les classes de GTIC i COED. Penso que és una manera de tenir-ho organitzat i de fàcil accés alhora d’estudiar o d’aquí uns anys vulgar consultar alguna cosa.
Ha estat una experiència  positiva i no dubto que en un futur proper tingui un altre bloc o seguir amb aquest.



 A reveure!!!!!

dijous, 15 de desembre del 2011

Xtec.cat i edu365.cat


Formen part del Departament d'Educació , Generalitat de Catalunya.


La web d'XTEC és molt útil com a mediadora per a fer tràmits per els docents. Està dirigida tant als alumnes com als professors, per tal de poder compartir informació, idees, notícies, etc, i per aprendre contínuament i estar al corrent de novetats educatives
Des dels seus inicis, la XTEC ha volgut ser un instrument al servei de la inclusió de les TIC en la tasca pedagògica.


edu365.cat

Edu365.cat és un portal educatiu, orientat i desenvolupat específicament per a l'alumnat i les seves famílies, que es basa en les infraestructures i serveis de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).

divendres, 2 de desembre del 2011

A la classe d’avui dia 2 de Desembre del 2011 he recitat davant de tota la classe un poema d’en Miquel Martí i Pol.
El poema és el següent:
Després 

No serà falaguer, l'estiu, i la tardor
-saps prou com l'estimàvem-
serà potser en excés melangiosa.
Quan s'escurcin els dies te'm faràs més
present,
perquè el silenci fa més densos
els records, i més íntim el temps
que ens és donat per viure'ls.
A ulls clucs et veuré: tot serà tu
per la cambra, pels llibres, en la fosca.
Després passaran anys i esdevindràs
translúcida
i a través teu estimaré el futur
potser sense pensar-te ni sentir-te.
Arribaràs a ser una part tan íntima
de mi mateix, que al capdavall la mort
se t'endurà de nou quan se m'endugui.

                                                                      Miquel Martí i Pol

Biografia






Tot i que ho portava ben preparat, personalment crec que m’he posat molt nerviosa durant la recitació i això m’ha perjudicat principalment en dos factors, alhora de vocalitzar i la velocitat. Tot i així estic contenta amb el resultat obtingut.  



És interessant saber: 
La incidència de la seva poesia arriba fins i tot a les escoles com ho demostren els llibres Primavera (1978) i Hivern (1980).

L’any de la seva mort es publicà un poemari infantil dividit en dues parts: d’una banda, Per molts anys! presenta un poema per a cada mes de l’any.
De l’altra, Bon Profit! És un conjunt de poemes al voltant de diferents àpats.

dijous, 1 de desembre del 2011

Fluxograma amb Gliffy

És una aplicació online per crear, compartir diagrames i col·laborar. Funciona a través d’un navegador web en la concepció cloud computing, sense la necessitat d’instal·lar software en l’ordinador. Pots guardar i realitzar copies dels teus documents i crear una varietat de diagrames, dibuixos, etc




CmapTools

És un ambient client- servidor que permet a tots els usuaris de totes les edats i disciplines construir i compartir els seus mapes conceptuals. És una bona eina per representar coneixements i es atraçada per tothom.

La tecnologia permet enllaçar mapes conceptuals, es poden publicar en un Blog, enviar-los per correu electrònic, pujar-los a una pàgina web, incorporar imatges, vídeos, etc



A partir d’un petit  text que en Jordi Simó ens va mostrar, vam tenir que crear un mapa conceptual, escollint les paraules claus enllaçades amb connectors.

Per tal de tenir d’una manera esquemàtica i organitzada les idees principals. 








El plaer de llegir, el gust per escoltar

Recercant per Internet, he trobat un article molt interessant de la revista "Cent llibres" (tardor 2011) publicat en el blog “CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA”



Un poema que no entenem pot resultar intel·ligible en veu d'un rapsoda amb talent. Un text que ens sembla avorrit ens pot fer somriure si qui el llegeix l'interpreta en clau d'humor. Una narració poc atractiva ens pot deixar bocabadats si aquell que la llegeix en veu alta ens transmet l'entusiasme que li produeix. Aquests són només alguns exemples dels resultats que pot exercir una bona lectura en veu alta entre aquells que escolten.

La lectura en veu alta és un text amb doble ànima, la de l'autor i la del lector. El lector compren el text, l'absorbeix, se'l fa seu, l'expressa i el transmet. Entremig, un bon ritme que respecti la puntuació, una dicció correcta, la projecció de la veu adequada a l'espai i al públic, i una interpretació que sense renunciar a l'esperit del text tingui personalitat pròpia. 
I el paper de l'oïdor? Escoltar una bona lectura és un plaer. Ens distreu, ens encoratja a llegir, ens admira la capacitat expressiva del lector, ens transmet sensacions... Ens ensenya a escoltar.

dimecres, 30 de novembre del 2011

Glogster

És una eina web 2.0 que ens permet crear murals digitals multimèdia. Els murals realitzats amb Glogster poden ser impresos, inserits en una web (blog d'aula, personal, etc.), projectats i utilitzats a classe mitjançant una PDI o pissarra digital normal com a suport a la presentació d'uns determinats continguts.


Tant les imatges, com els vídeos i els sons poden ser pujats des del nostre ordinador o ser inserits des d'altres pàgines web. A més, els sons i els vídeos poden ser gravats directament des de Glogster.


Utilitzar Glogster és molt senzill. Una vegada que ens hem registrat, podem accedir a la web personal en la qual fent clic en el botó CREATE A NEW GLOG accedim a un nou mural on se'ns ofereixen un parell de marcs de text que podrem editar o esborrar, posar objectes, textos, etc




Material extret d' aquí
On hi pots trobar més informació

dimarts, 29 de novembre del 2011

Identitat i territori

Avui juntament amb les meves companyes, Laia Castellnou i Ariadna Comas hem exposat el nostre treball d’identitat i territori.
Tractava sobre "La influència dels dibuixos animats." 
Hem triat aquest tema perquè tots hem sigut nens i per tant a tots nosaltres ens han influenciat d’una manera o altre.

Aquí mostro la preparació d’un muntatge que vam realitzar on es pot veure clarament els valors que transmeten dos dibuixos animats diferents.



A partir d’això hem pogut comprovar que els dibuixos són una gran influència pels nens. Hi que depenent dels dibuixos que mirin o deixin de mirar aprendran uns valors que a la llarga els influenciarà d’una manera o altre.
Per tant, com a conclusió, si considerem que els nens estan construint la seva identitat i ho fan a partir de totes les experiències que vivència i de les aportacions socials del món que els envolta,  veiem que la televisió és un bon mètode per transmetre cultura i valors als nens .

A sigut un treball molt gratificant i tot i els nervis que hem passat, estic contenta del treball en equip i del resultat final.



dijous, 24 de novembre del 2011

Prezi

És una aplicació de presentació online i una eina narrativa, que usa un sol llenç en comptes de diapositives tradicionals i separades.
Els textos, imatges, vídeos o altres objectes de presentació són posats en un llenç infinit i presentats ordenadament en marc presentables.


Característiques:
  • És un entorn de treball on-line
  • És gratuït i té una versió educativa
  • Podem editar/compartir col·laborativament
  • Tenim diferents modalitats de privacitat. Per exemple podem copiar i modificar prezis d'altres persones
  • És un entorn multimedial
  • Podem treballar a partir de metàfores visuals
  • Permet mostrar plans generals i focalitzar en parts concretes
  • Els frames ens permeten definir parts
  • El path permet estructurar l'ordre dels frames
  • En prezi treballem sobre un espai en blanc. No hi ha diapositives com en PP
  • El seu ús és senzill
  • Prezi treballa amb tecnologia flash
  • Solament podem canviar la plantilla però no el tipus de lletra o el fons o...





    Informació extreta de: http://es.wikipedia.org/wiki/Prezi 
    i de classe

    dissabte, 12 de novembre del 2011

    Audacity - So

    Audacity és un editor d'àudio lliure, fàcil d'utilitzar. L'audacity, és un porgrama lliure, el qual podem conseguir per mitjà de la pàgina www.softonic.com. Els programes com Audacity també els hi denomina de codi obert, perquè el seu codi font està disponible perquè qualsevol pugui estudiar-ho o utilitzar-lo
    Pot utilitzar Audacity per:
    -Gravar àudio en viu.
    -Convertir cintes i enregistraments a so digital o CD.
    -Editar arxius Ogg Vorbis, MP3, WAV i AIFF.
    -Tallar, copiar, unir i barrejar sons.
    -Canviar la velocitat o el to d'un enregistrament.
    -Més funcions


    Audacity: El programa libre para la edición y grabación de audio

    Material extret: d'aquí
    On hi pots trobar més informació

    dijous, 10 de novembre del 2011

    GIMP- Imatge

    A la classe de GTIC hem treballat una de les altres eines bàsiques com es la imatge amb l’ajuda d’un programari lliure com el Gimp.
    Les imatges de mapa de bits es composa en una àrea rectangular a partir d’una matriu de punts anomenats píxels. Aquestes imatges són les generades amb la càmera de fotos, un scanner, etc.
    Les característiques:
    Grandària:  Fa referència a la quantitat de píxels que té la imatge. És important fer la foto amb el major de píxels possible per poder apropar la imatge, modificar-la, ampliar-la... Ja que després sempre tens temps a treure’n.  

    Pes: és el que ocupa la imatge en memòria i és mesura en Bytes o algun dels seus múltiples. [1G-1.000MG-1.000.000KB]

    Profunditat de color: Fa referència al nombre màxim de colors que pot arribar a tenir la imatge. Defineix cada punt en un color diferent. [ més colors més qualitat). Si suprimim colors queden taques ja que el pas d’un color a un altre és molt marcar i no hi ha gradacions.

    Resolució: és la relació entre el nombre de píxels i l’espai físic que ocupa. [més píxels més resolució] si es simplifiquen els píxels simplifiquem el color.
    Bmp: . . . . .  (es guarda cada punt per el color negre)
    Jpg:  1X(5) (es guarda un punt cada 5 de negres)






    En aquesta primera imatge he retallar un fragment de la imatge original


                                                                                                                                                                     








    A la segona imatge he reduït el nombre de píxels del conjunt de la imatge. Per tant, podem observar que alhora d’ampliar la imatge, la seva qualitat es inferior ja que podem distingir millor els píxels i la formació de taques que és deu a la manca de la profunditat de color de cada píxel. [menys píxels menys profunditat de color]









    A continuació podem veure que a la tercera imatge, he retocat amb diferents eines dos elements.  
    Per la banda dreta, a la imatge original s’observen unes lletres blanques en canvi en aquesta imatge no, ja que amb l’eina de seleccionar he copiat i enganxat petits fragments fins ha fer desaparèixer les lletres.
    A la banda esquerra podem veure que en la imatge origina hi ha un quadre amb una dona amb dos mitjons vermells, en canvi en aquesta imatge, amb l’eina de clonar he fet eliminar un dels mitjons.







    Aquesta última imatge, és l’original. 

    dimarts, 8 de novembre del 2011

    Movie Maker - Vídeo

    Avui hem treballat una de les tres eines bàsiques com és el VÍDEO (un seguit de imatges amb moviment)

    Hem utilitzat com a programa el: Movie Maker, ja que encara que no sigui un programa de vídeo excel·lent, és molt fàcil de funcionar

    L’activitat consistia en reduir un vídeo de 6 minut aproximadament a un vídeo de 1 minut a partir d’anar dividint i retallen plans.  

    • Primer hem gravat el projecte a la carpeta de vídeo.
    • Tot seguit hem escoltat la música i hem comprovat que era un ritme molt marcar i que això ens facilitaria a fer els canvis de plans.
    • A continuació hem anat dividint els plans i els hem anat col·locant de tal manera que quedes de forma lògica i ordenada. 
    • Posteriorment hem afegit animacions per passar d’un pla a un altre. Això és la transició que lliga cada un d’ells.
    • Després em introduït la música i hem baixat el volum del vídeo.
    • Finalment hem posat crèdits, llegendes i un inici.
    • Ho hem guardat: desa la pel·lícula – Definició estàndard.


    És important que sapiguem que un vídeo el que vol és transmetre emocions i quan més curt i mes concentrat és un vídeo millor.




    Informació extreta de classe


    divendres, 4 de novembre del 2011

    Comunicació digital i els anuncis

    Avui hem treballat la comunicació digital a partir d’una entrevista del Guillermo Orozco.
    Una de les seves entrevistes:

    Una de les reflexions que hem pogut extreure és que no es neix amb les tecnologies inculcades, sinó que tot es basa en un procés pedagògic. També he pogut comprovar que la família i les escoltes  tenen que treballar conjuntament a l’hora d’educar els nens, ja que són les dues institucions més importants.

    Un altre aspecte que vull destacar és la importància de saber que la comunicació digital és complementaria a la paraula . Per aquest motiu és essencial  dissenyar processos d’educació. 



    Després hem analitzat 4 anuncis de televisió diferents.

    L’anunci és el text augmentatiu per excel·lència .

    1: Galerías, tornada a l’escola (roba de nens)
    -          La llum: va guanyant color
    -          Veu: en off
    -          Ritme: càmera lenta per accentua allò que ens transmet.
    -          Música: per mostra la transició
    -          Accions: trapelleries, per mostrar “bon rollo”  

    2: Golf (volkswagen)
    -          Associa el producte amb tenir èxit
    -          Ens venen un valor
    -          Llum: fosca, blanc i negre (per transmetre serietat, elegància, etc)
    -          Música: clàssica
    -          Ritme: constant
    -          Missatge: tots necessitem una cosa en que confiar.

    3: Barbie (colonia barbie aventura)
    -          Anunci que fa somriure a l’espectador per convenç-se’l

    4: Oh Brother (seat)
    -          Juga amb els valors de la família per vendre el cotxe.


    Les agències publicitàries posen per damunt de tot, els valors, les emocions, els principis morals de la gent per vendre el producte.
    És important saber llegir bé el missatge subliminal.



    Més sobre els anuncis:

    -Avui en dia hi ha molts programes informàtics que retoquen els errors per deixar-ho perfecte.



    - Altres anuncis utilitzen la sensibilitat per ajudar a adonar-nos de conta de les coses que passen habitualment i que molts de nosaltres no veiem. Un bon exemple és la precaució dels accidents de trànsit.



    -Molts anuncis utilitzen les cançons divertides o fàcils de memoritzar perquè tothom parli d’elles.



    dijous, 3 de novembre del 2011

    Més sobre el Power Point

    La classe d’avui de GTIC hem observat i analitzat diferents tipus de Power Point.

    Power Points Creatius:
    La primera presentació que hem vist era la de un poema de Cinta Mulet.
    Hem analitzat el contingut del poema, el color i les lletres i aprés que alhora de triar un color i una lletra ho hem de fer per els significat que ens aporta i no per si queda bé.

    A continuació amb el mateix poema hem vist una altre manera de presentar un Power Point.
    En aquest cas era una presentació gràfica on no hi havia cap text i el poema era recitat oralment.
    Hem vist com les imatges poden reforçar les paraules.

    El tercer Power Point anava sobre els animals salvatges i era una presentació esquemàtica.
    Podia servir per reforçar, després formar grups amb els alumnes ...

    El següent Power Point també anava sobre els animals salvatges però aquesta vegada havíem de relacionar com si fos una activitat on els alumnes havien de corregir l’error quin dels animals eren salvatges i quin no.

    El cinquè ens feia una pregunta: “Les granotes volen?” el nen tenia de polsar la resposta correcte on a partir d’uns hipervincles apareixia una altra dispositiva que hi havia la correcció.


    Informació extreta de classe

    Història del Power Point

    Edu3.cat



    Ara fa 25 anys va veure la llum un dels programés que tots hem fet servir o hem vist fer servir alguna vegada, el PowerPoint.


    Un programa per fer presentacions però que massa sovint forma part del correu brossa que arriba al nostre ordinador.

    El primer PowePoint s'anomenava Presentations i era només per a Mac. Al cap de poc temps Microsoft el va comprar i s'ha convertit en un dels programes estrella del paquet ofimàtic més famós, el Microsoft Office.

    El pas del temps ha convertit el PowerPoint en el programa líder per fer presentacions. El 95% d'usuaris informàtics el fa servir.

    Però hi ha altres opcions: si feu servir ordinadors Mac, el Keynote d'Apple és un programari molt fàcil d'utilitzar. Si us decanteu pel programari lliure, el Presentation, inclòs a l'OpenOffice, és una molt bona opció. I a més, és de franc. A més, a Internet Google també ha incorporat una aplicació per fer presentacions dins el Google Docs.


    Informació extreta: www.edu3.cat

    dimecres, 2 de novembre del 2011

    Memòries de la tele - Personatge: El bon comunicador

    L'exmodel Teresa Gimpera i el catedràtic de comunicació de la UB, Sebastià Serrano, expliquen les característiques que ha de tenir un bon comunicador i com s'ha de comportar davant la càmera. Utilitzen com a exemple personatges tant coneguts com Rosa Maria Sardà, Xavier Sardà o Joaquim Maria Puyal.

    També i participant :

    Oriol Nolis
    Núria Ramírez
    Cristina Puig
    Òscar Martínez
    Lluís Falgàs
    Eduard Punset
    Elisabet Anglarill






    Informació extreta: d'aquí

    dimarts, 1 de novembre del 2011

    Antoni Bassas

    El meu grup de treball i jo hem triat l’Antoni Bassas per fer un seguiment d’aquest comunicador i aprofundir sobre ell.




    Podem llegir alguns articles o idees en els següents espais:









    divendres, 28 d’octubre del 2011

    Estructura del discurs

    Hem començat la sessió de COED amb una vídeo d’una nena de 4 anys recitant una poesia de Nadal.
    A continuació entre tota la classe hem extret les idees més rellevants dels 6 capítols del llibre: “Com parlar bé en públic”.
    Per acabar hem comentant l’estructura d’un discurs.

    Digues de què parlaràs             Parla’n             I digues de què has parlat
            Introducció                   Desenvolupament                     Conclusió


    Introducció:
    -Es presenta el tema i els objectius.
    -“Allò que comença bé ja està mig acabat”
    -És un dels moments on hi ha més expectativa per tant hem d’aprofitar i “conquistar el públic.
    Fórmules introductòries:
             Mai podem començar:
    • Escossar-nos i justificar-nos
    • Dir allò que faràs i no fer-ho
    • Treure importància

             Podem començar:
    • Definició: Breu comentari sobre el títol del tema.
    • Presentació d’objectius: Explicar-los motiva i centra l’atenció dels oients.
    • Presentació del guió: Molt apropiat per a discursos expositius i per a sessions pràctiques.
    • Preguntes: Una manera d’anticipar-se.
    • Lectura mental: Esmentar algunes preconcepcions que hipotèticament té l’auditori
    • Documentació: Mostrar alguna notícia o dades recents.
    • Afirmació provocadora: Donar una opinió atrevida, una dada espectacular...
    • Anècdota: Historieta ben escollida o una anècdota personal.

    Desenvolupament:
    -El cos del text
    -Es transmeten les informacions en un cert ordre lògic.
    -En aquest moment la concentració del públic baixar, per tant, hem de motivar-lo amb diferentes tècniques com per exemple: l’humor, els exemples, les anècdotes, etc

    Selecció i ordre de les idees segons l’objectiu del discurs:
             Per a informar:
    • Estructura descriptiva
    • Estructura cronològica

            Per a convèncer:
    • Estructura inductiva: a partir de coses concretes s’arriba a la idea general.
    • Estructura deductiva: a partir de la idea general s’arriba a coses concretes. 
    Conclusió:
    -Es fa una síntesi final i es tanca el discurs.
    -Sintetitza les idees principals o oferir una visió global del missatge  
    -En aquest moment el públic tornar a estar atent.
    -És important dedicar temps ha la conclusió ja que és aquella la imatge que quedarà a la memòria del públic.
     Fórmules de tancament:
    • Repetir la introducció
    • Resumir els punts principals
    • Invitació a l’acció
    • Anunci d’un esdeveniment futur
    • Promesa
    • Apel·lar als sentimetns


    dijous, 27 d’octubre del 2011

    Hemisferi esquerra i hemisferi dret

    A la classe d’avui de GTIC hem comentat entre totes el primer capítol del llibre: “Vídeo y Educación” de Joan Ferrer.




    -Avui en dia ens domina l’hemisferi dret, és a dir, conèixer a través de les sensacions, emocions, reaccionar entre els estímuls dels sentits i no de la raó.

    -L’escola utilitza un ensenyament basat amb l’hemisferi esquerra, és a dir, conèixer a través de la lectura,  l'escriptura, etc. L'educació ha estat centrada en el desenvolupament del pensament lògic, deixant absolutament de banda la creació i la intuïció. 

    -Els usos de les noves tecnologies poden alterar la forma de pensar, d’expressar, etc. Per tan modifica el home. Quan canvia el nostre entorn, canviem nosaltres.
    Exemple: El món que van viure els nostres pares és completament diferent el que estem vivint actualment.
    El mateix passarà en un futur. Els nostres alumnes seran diferents que nosaltres.



    A la sessió d’avui, hem vist també dos tipus de vídeos diferents. Un que pertanyia a l’hemisferi esquerra i l’altre el dret.


    Hemisferi esquerra
    Breu Història de Catalunya
    -M’entres veiem aquest vídeo és necessari anant apuntant ja que ens diu una idea, un concepte, etc
    -És aconsellable veureu individualment.
    -Hi apareixen imatges (poc importants), una veu que narra (molt important) i música monòtona (poc important)

    Hemisferi dret
    Sopar per a dos
    -Ens crea emocions, sensacions... no cal apuntar res ja que ho recordem.
    -Les imatges són la pròpia història i la música reforça el que volem transmetre. 

    dimecres, 26 d’octubre del 2011

    Programari lliure

    “Programari” (en angles software)
    És un conjunt de programes informàtics.
    Podem trobar la categoria de programari: Les aplicacions (programari de gestió d’empresa, de tractament d’imatges, de composició musical, programari educatiu, els jocs d’ordinador...)
    O un altre categoria més difícils d’identificar són: sistemes operatius, entorns d’escriptori, controladors de dispositiu (drivers), servidors, llibreries, compiladors...  

    “Lliure”
    Quan es crea un programari, és lliure. Després poden convertir-lo amb un programari privatiu.
    Cada programa està format per uns codis escrits amb llenguatge informàtic, es a dir el codi font del programa.
    Els programadors poden escollir entre mantenir el codi fort obert (Altres programadors poden accedir-hi) o tancat (ningú pot accedir el seu codi)
    Els programadors també poden escollir quina llicència utilitzar:
    -Llicències lliures: el programari pot ser usat, copiat, modificat, etc (audicity, gimp)
    -Llicències no lliures: restringeixen l’ús, la copia, la modificació, etc (MS Office, Adobe Photoshop)  


    Material extret d'aquí
    On hi pots trobar més informació

    dimarts, 25 d’octubre del 2011

    Descripció fotogràfica

    Avui la classe de COED a sigut molt diferents que la dels altres dies. Totes hem exposat la descripció d’una companya de classe. Consistia en descriure una persona a partir d’una fotografia i un peu de foto, amb una descripció escrita apart.
    A sigut una sessió emotiva, sentimental i original.

    Jo personalment he descrit a la Laia a partir de les seves ungles.






    A l’hora de presentar el treball he fet un petit error ja que no es podia fer un collage de fotografies. Tot i que en el meu cas no ha estat del tot malament ja que jo més que un collage he fet un seguiment de fotografies per veure el seu procés, en aquest cas, el procés de les ungles de la meva companya Laia.


    divendres, 21 d’octubre del 2011

    Recitació

    Hem començat la classe d’avui escoltant un poema recitat per la Rosa.

    "A l'atzar agraeixo tres dons:
    haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida. I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel"
                    Maria Mercè i Marçal.  





    Maria Mercè Marçal i Serra (Barcelona, 13 de novembre de 1952- Barcelona, 5 de juliol de 1998) va ser una poeta, catedràtica de català, narradora i traductora catalana, i també activista feminista, lesbiana, nacionalista i comunista i per un temps, editora. Usà com a nom de ploma Maria-Mercè Marçal         





    A continuació, entre tota la classe em recitat un petit travallengües

    “Una gallina xica, tica, mica, camacurta i ballarica, va tenir sis fills xics, tics, mics, camacurts i ballarics. Si la gallina no hagués estat xica, tica, mica, camacurta i ballarica, els seus fills no haurien estat xics, tics, mics, camacurts i ballarics.”

    Desprès, hem vist un tros d’un programa del canal 33 sobre un homenatge el poeta Miquel Martí i Pol.
    Hem pogut diferenciar tres tipus diferents de recitar:
             -Recitació teatral “Pa amb tomàquet"
           Una recitació tractada amb humor i teatralitat.
          -Recitar des del cor “ Parlem de tu”
           Una recitació com si digues el vers, com si li surtis del cor. 
           Posant sentit a les paraules.   
             -Recitar llegida “Ara, Miquel”
           Una recitació llegida, on no s’expressa tant sentiment.

    Consells:
    Qui llegeix ha de tenir present que qui escolta ha de fer un poses de reconstrucció de la imatge.
    Per això és important anar a poc a poc perquè qui escolti pugui tenir temps a recopilar i elaborar el que acaba de dir.
    (Després de les comes és recomanable esperar tres segons. Després de cada punt és recomanable esperar cinc segons.