dijous, 1 de desembre del 2011

El plaer de llegir, el gust per escoltar

Recercant per Internet, he trobat un article molt interessant de la revista "Cent llibres" (tardor 2011) publicat en el blog “CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA”



Un poema que no entenem pot resultar intel·ligible en veu d'un rapsoda amb talent. Un text que ens sembla avorrit ens pot fer somriure si qui el llegeix l'interpreta en clau d'humor. Una narració poc atractiva ens pot deixar bocabadats si aquell que la llegeix en veu alta ens transmet l'entusiasme que li produeix. Aquests són només alguns exemples dels resultats que pot exercir una bona lectura en veu alta entre aquells que escolten.

La lectura en veu alta és un text amb doble ànima, la de l'autor i la del lector. El lector compren el text, l'absorbeix, se'l fa seu, l'expressa i el transmet. Entremig, un bon ritme que respecti la puntuació, una dicció correcta, la projecció de la veu adequada a l'espai i al públic, i una interpretació que sense renunciar a l'esperit del text tingui personalitat pròpia. 
I el paper de l'oïdor? Escoltar una bona lectura és un plaer. Ens distreu, ens encoratja a llegir, ens admira la capacitat expressiva del lector, ens transmet sensacions... Ens ensenya a escoltar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada